Lön och arbete

Göran Hådén skriver om att höga löner nödvändigtvis inte ger bättre utfört arbete. Höga löner kan snarare ge sämre resultat, i synnerhet om arbetet är komplicerat. Dessutom bidrar höga löner till mer utsläpp.

”Det är främst tre faktorer som leder till bättre utfört arbete och personlig tillfredsställelse:

  1. Att få styra över sitt arbete själv.
  2. Att få utveckla sig själv genom arbetet.
  3. Att arbetet känns meningsfullt.”

Fråga Apples grundare och VD Steve Jobs om han jobbat för pengar eller för sina idéer och han svarar idéer. Jobs anses vara en av världens mest framgångsrika människor, som arbetat just för de tre ovanstående skälen.

Men det mest anmärkningsvärda, tycker jag, är att Moderaterna i Lund tycker att en fördubbling av politikerarvoden är rimligt! Olika befattningar i Lund ska få sina arvoden höjda med 10.000 kronor i ett svep, eller gå från 145.000 kr i arvode till 300.00 kronor i ett svep. Jag har extremt svårt att förstå det. Hur många arbetsgivare eller framförallt arbetare kan höja sin löner på det sättet?

Riksdagsledmöterna får idag cirka 55.000 kronor per månad plus en hel del förmåner. Den summan är alltför hög och representerar verkligen inte de flesta medborgare i Sverige. Att då höja lönerna till över 100.000 kronor – vad är nyttan? Blir de dubbelt så effektiva? Vore det inte bättre att sänka arvodena med minst 10.000 kronor och med de ”överblivna” pengarna anställa fler personer som stöd till de redan arbetstyngda ledamöterna? De kan ändå inte utföra mer arbete för dubbel lön.

Märkt , , , , ,

2 tankar om “Lön och arbete

  1. Martin Oscarsson skriver:

    Jag håller med! Jag har aldrig förstått hur hög lön ska kunna kompensera för den brist på tid, fritid och den höga arbetsbelastning det innebär att vara tex kommunalråd.

    Ett bra förslag att lägga de på ledamotsarvoden istället!

    • Exakt! Det vore lämpligare att lägga pengar på lite högre arvoden för vanliga ledamöter. Det är ändå mycket tid personer ägnar åt politiken, som är helt obetald.

Lämna en kommentar