Lösning på massdöd bland bin?

Dagens Nyheter rapporterade häromdagen om att man äntligen förstår varför bin har drabbats av stor massdöd: virus och svamp. De båda kombinerade är ytterst dödliga för bisamhällen. Var och en för sig är de inte alltid farliga, men tillsammans bidrar de till total förödelse. I vissa länder har upp till 60 % av alla bin försvunnit!

Bins pollinering är väldigt viktig för t.ex. jordbruket, som annars får vänta sig sämre skördar eller att behöva handpollinera växter. Att människor själva, blomma för blomma, ska pollinera hundratals eller tusentals växter på ett plantage, är mycket ineffektivt och dyrt. Därför är det positivt att man kunnat fastställa en grundorsak till alla kollapsade bisamhällen (CCD – Colony Collapse Syndrome) i syfte att kunna motverka detta. Självklart inte bara för människor och vårt samhälle, utan för binas egens skull.

För den som inte känner till det finns det en stor mängd bin (liksom getingar och humlor) som är väldigt specialiserade till just sitt ekosystem. Det finns grunddrag som är gemensamma för bin, men under alla år har varje grupperingar specialiserat sig på just sitt område och vad som existerar där. Därmed finns en viss skillnad mellan bin i olika områden: de är specialiserade på olika växter. En perfekt lektion i Charles Darwins teori om arters uppkomst. Men därför är det inte heller enkelt att plantera in nya bin i ett ekosystem med en helt annan uppsättning flora och fauna än de är specialiserade på.

Dock kritiseras studien för att inte fokusera på hur olika bekämpningsmedel och miljögifter påverkar bisamhällen. Artikeln pekar på vilka kontakter och relationer som existerar mellan studiens författare och Bayer, ett av företagen som tillverkar kritiserade bekämpningsmedel. Bayer ligger i strid med ett stort antal biodlare gällande bekämpningsmedlens inverkan på bisamhällen.

Vi kommer definitivt att få se mer av detta ämne i framtiden, för löst verkar det knappast vara! Under tiden kan man ägna sig åt lite kultur:

Den kanadensiska författaren och konstnären Douglas Coupland släppte förra året en skönlitterär bok vid namn Generation A (ja, Coupland skrev den legendariska Generation X). Hans grundhistoria utspelas cirka 2020 och handlar om att bin är försvunna sedan några år tillbaka, utraderade från arternas rike. Jag kommer knappast avslöja någonting, men rekommenderar lite kulturell läsning av ämnet, vilket även är ett perfekt sätt att stifta bekantskap med en galen story om nutidens generation och vår värld!

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: