Free marketeers

Den senaste tiden har jag funderat en hel del på liberalismens vildsinta yngre bror nyliberalismen. Köpte Wired UK för någon vecka sedan och läste om ekosystemtjänster (inlägg om det kommer snart) och investeringar i Europas IT-bransch. Båda artiklarna berör ekonomi, finans och nyliberalism. Det är två år sedan banker kraschade, bostadsbranschen fick sig en otrolig smäll i USA, ökad arbetslöshet i världen, ett halvt bankrutt Island och ett trasigt Saab i Sverige fick oss att åter igen börja undra lite över vårt ekonomiska system. Men under tiden verkar en hel del ha glömt bort att lågkonjuktur och problem inte alls är förbi, utan väljer hellre att tro på en ny bil, ännu ett julhandelsrekord och lite mindre svält i världen.

Några som absolut vill fortsätta tro detta är de så kallade Free Marketeers eller som vi också kan kalla dem: marknadsfundamentalister. De vill gärna få oss andra att också tro på kapitalismens förträfflighet på att lösa problem. Och alla uppkomna problem beror på att kapitalismen inte fått tillräckligt stort utrymme att fungera på.

The Yes Men är några killar som ironiserar och spelar stora spratt mot den här kåren av frimarknadsdyrkarna, som gärna påtalar hur företagsamhet och ”frihet” tveklöst kommer lösa alla stora problem som finns. Problem som fattigdom, diktaturer, krig, miljöförstöring, klimatförändringar (om man nu tror på det), massdöd av arter etc. Och har man ett gott minne, eller läser lite historia, har vi fått höra under årtionden att fattigdomen snart är ett minne blott… för femtio år sedan. Likaså kommer miljöförstöring upphöra när som helst… för fyrtio år sedan. Klimathotet kommer likaså lösas om marknaden får bestämma, när efterfrågan och tillgång möts i en perfekt balanserad ekvation.

I filmserien The Corporation diskuterar en man (free marketeers är uteslutande vita, akademiskt upplärda män) från en tankesmedja hur bra det vore om varenda geografisk yta ägdes av olika intressegrupper eller personer och drevs likt företag (kanske även stiftelser, jag minns inte riktigt). Då kunde alla göra affärer med varandra och stifta avtal med alla. Fast vore inte det extremt krångligt, att behöva göra avtal med alla som på något sätt är anslutna till den yta man äger? Om älven rinner genom 20 områden innan mitt, och vattnet därav kan utnyttjas hur som helst innan det kommer till mig, ska jag sitta ned med alla 20 separat och finna lösningar för att jag över huvud taget ska få vatten i älven? Någon annan kanske bestämmer sig för att bygga en fördämning och ställa krav på mig och andra nedströms för att vi ska få vatten. Man kan börja fundera hur smart en sådan lösning egentligen är.

Likt Jokern i Batman: The Dark Knight verkar free Marketeers fullständigt strunta i ojämlikheten i världen. Jokern menar att i kaos har alla samma möjligheter. Men han ignorerar det faktum att han själv har ett gäng tungt beväpnade, halvgalna män med sig, vilket de allra flesta saknar, och därmed upphör ”samma möjligheter”. Liknande funkar nyliberala tankegångar: ignorera det faktum att de har mycket stort finansiellt stöd och verkar för att upprätthålla ett system där ett litet fåtal människor har väldigt stora resurser, en större mängd har tillräckliga resurser, medan en stor majoritet av världens befolkning får dela på den ynkliga bitar som är kvar. För i teorin har alla samma möjligheter. I verkligheten har vita män ett extremt stort övertag gentemot framför allt svarta kvinnor. Men, säger free marketeers, det kommer fixa sig när marknaden styr fritt.

Nej, säger jag, för marknaden är till stor del styrd av vita, rika, tråkiga män(niskor). Det har inte fixat sig hittills under alla decennier, så varför skulle det ordna sig nu? Fram för fler roliga aktivister och tänkare, som Yes Men, Reverend Billy and the Church of Life after Shopping och Adbusters!

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: