Mänskliga rättigheter och funktionshinder

Det har kommit en ny konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Med anledning av detta höll myndigheten Handisam och Handikappförbundens projekt Agenda 50 en konferens kring den nya konventionen i Örebro för några dagar sedan.

Jag deltog i Örebro och hoppas att kunskapen kring denna nya konvention kommer att uppmärksammas och spridas. För nu är det så att Sveriges alla kommuner, landsting och statliga organ är förpliktigade att leva upp till konventionens principer.

Med funktionsnedsättningar anses bland annat människor med fysiska funktionshinder, förståndshandikappade och personer med kognitiva funktionshinder. Alla personer med funktionshinder ska få vara fullvärdiga samhällsmedborgare och kunna delta fullt ut i samhället som icke-funktionshindrade. Inte nödvändigtvis på exakt samma villkor, men ändå likvärdiga.

Rätten till liv och bästa möjliga hälsa har alltså ansetts grundläggande i över 50 år. Men de mänskliga rättigheterna har byggts ut och förtydligats, framförallt genom FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter 1966. Den nya konventionen fungerar som barn- och kvinnokonventionen och skapar inga nya rättigheter men förtydligar att de mänskliga rättigheter som finns även gäller funktionshindrade.

Från artikel 3 i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar,

Allmänna principer.

Denna konventions principer är följande:

A)     Respekt för inneboende värde, individuellt självbestämmande, innefattande frihet att göra egna val samt enskilda personers oberoende,

B)      Icke-diskriminering,

C)      Fullständigt och faktiskt deltagande och inkludering i samhället,

D)     Respekt för olikheter och accepterande av personer med funktionsnedsättning som en del av den mänskliga mångfalden och mänskligheten

E)      Lika möjligheter

F)      Tillgänglighet

G)     Jämställdhet mellan kvinnor och män

H)     Respekt för den fortlöpande utvecklingen av förmågorna hos barn med funktionsnedsättning och respekt för funktionsnedsatta barns rätt att bevara sin identitet.

Läs mer här.

Annonser
Taggad , , , , , , , , ,

One thought on “Mänskliga rättigheter och funktionshinder

  1. […] ratificerat det handikappolitiska dokumentet om mänskliga rättigheter och funktionshinder som jag har skrivit om här. Ändå kan man ana en viss skepsis. Det som gör att regeringen inte vill se fler protokoll när […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: