Istället för fosfatmalm

Förra månaden skrev David Jonstad en artikel för klimatmagasinet Effekts blogg. Det handlar om fosfor och hur kretsloppet mellan människa, odlad mat och åkerbruk tyvärr alltför ofta ser ut.

”Vi skiter i att knyta ihop kretsloppen. Fosforn bryter vi i gruvor, pular ner i konstgödsel, slänger detta på åkrarna och efter att ha konsumerat det som åkrarna gett spolar vi ut fosforen såväl som andra näringsämnen i havet.”

Ett sätt som är ganska ohållbart i längden. Vi är med andra ord beroende av fosfatsmalm som vi sedan skapar konstgödsel av. Men det finns en väg ut ur detta dilemma. I min hemstad Karlstad har nyligen den första spridningen av avloppsslam som gödsel skett, vilket går att läsa på kommunens hemsida. Det ger ett praktiskt exempel på hur man faktiskt kan sluta kretsloppet och göra sig mindre beroende av malmen.

För som kommunen skriver på sin hemsida:

”Fosfor är en ändlig resurs och brytning av ny fosfatmalm är förknippat med stora miljö- och arbetsproblem. Eftersom slammet innehåller fosfor är det bättre att använda än att bryta ny fosfatmalm.”

Precis som i fallet med olja talas det om att fosfor i egenskap av att vara en ändlig resurs också faktiskt tar slut förr eller senare. När detta kan ske finns det olika bud kring. Journalisten Jonas Fogelqvist skriver på sin blogg om detta fenomen och passar på att varna miljörörelsen för att överdriva bristen på fosfatmalm. Men även om malmet skulle räcka till länge än, finns det goda skäl att minska dess förbrukning menar Fogelqvist.

Nästa år räknar just Karlstads kommun med att sprida 5000 ton avloppsslam. Detta tycker jag är bra. Tilläggas dock är att det inte är helt okontroversiellt. Sven Olov Lindgren är en av de röster som ifrågasätter detta, bland annat utifrån risken för tungmetaller.

”Tungmetaller blir inte mindre tunga och giftiga kemikalier blir inte mera hälsosamma av att ”allmänheten” känner till vad som kan och vad som inte bör spolas ner. – Det är en stor skillnad mellan verkligheten och de kommunala drömmarna.”, skriver Lindgren på sin blogg.

Foto:

Wikipedia commons

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: