Den bakvända världen

När vi växer upp som barn får de flesta av oss lära oss hur viktigt det är med sanningen. Det är av yttersta vikt att vi säger sanningen och inte ljuger. En annan sak vi får lära oss är att vara rättvisa. Vi ska inte kräva för mycket på andras bekostnad eller bete oss orättvist. Man ska dessutom lära sig ta ansvar för sina handlingar. Vi spelade också Sanning och konsekvens som ett slags träning inför vuxenlivets romanser, galenskaper och dumheter.

När vi sedan växer upp inser vi gradvis att det där stämmer absolut inte. Vare sig i relationer, på arbetsplatser, i finanssektorn eller i politiken får vi se särskilt mycket av sanning och konsekvens.

Vi vet att Grekland och Island är länder i mycket djup kris, med en finansiell härdsmälta. Det uppdagades för drygt ett år sedan. Sedan dess har vi fått höra att ekonomin är på uppgång, att arbetstillfällen skapas, att Tyskland, Japan och Kina (vilket dock snor våra arbetstillfällen, menas det) går bättre än folk vågat tro. Det är okay att sätta sprätt på pengarna under julen i år igen! Spara gärna lite extra i olika pensionsförsäkringar, fonder eller varför inte köpa fler saker på kredit? 60 månader är helt i sin ordning!

Samtidigt kan ingen förneka att det finns fler krisdrabbade länder: Spanien, Italien, Portugal, England och Irland. Av EU:s befolkning på nästan 500 miljoner människor, lever ungefär 180 miljoner i västra delen av EU i risk att drabbas ännu hårdare. I dagarna blir det offentligt att Irland är nära en total kollaps. Grannlandet England ligger också mycket illa till. Båda har en bank- och finanssektor som löpte amok under flera år (liksom i Sverige, Baltikum och på Island).

I England ska den liberal-konservativa regeringen spara in enorma summor för att förhindra en kollaps. Det görs genom att spara in på de arbetslösa, ensamstående föräldrar, den s.k. barnomsorgen och studenterna samt tvinga arbetslösa att arbeta gratis. I England betalar studenter en summa per termin för att studera, vilken nu kan höjas trefalt till galna 7.000 pund per år (motsvarande 77.000 kronor). På 90-talet låg planer framme på att göra universitetsstudier gratis. Nu är det andra hållet som gäller, vilket är underligt eftersom liberaler alltid brukar påtala vikten av utbildning. Både för individens utveckling samt för samhällets och nationens konkurrenskraft. Om engelska studenter ska betala trefalt mer under en hård ekonomisk verklighet, tror jag att England kan glömma den där konkurrensfördelen gentemot fattigare länder. I det långa loppet kommer priset bli oerhört mycket värre. Dessutom kommer de sociala kostnaderna för besparingarna bli extrema. Utslagningen kommer öka igen och British Nationalist Party kommer växa starkare och starkare.

På Irland går ungdomar redan hemlösa efter att det vackra skenparadiset kollapsade i sviterna av den internationella finanskrisen 2008. Småföretag kollapsar och privatpersoner går i personliga konkurser. Utländska arbetare har åkt hem eller till nästa skenparadis. Bank of Ireland hade i maj 2009 förlorat otroliga 65 miljarder kronor! De högsta cheferna får bonusar, banken går nästan omkull. Privatpersoner får inga sådana bonusar och ingen hjälp när de går omkull. Några ekonomer har varnat för detta i åratal och menar att medborgarna kommer få betala ett extremt pris, men det är aldrig populärt att vara domedagssiare inom ekonomin eller finansen.

Borde det inte vara betydligt bättre för samhället att en del av dessa ofantliga summor går till medborgare istället för till de som redan bevisat att de misslyckats? Borde det inte vara bättre att fördela en del av pengarna till medborgarna, som själva kan välja vad som ska ske? Är inte det bättre än att ge pengar till sektorer som inte behöver pengar i diverse konstiga räddningspaket (som flygplatser i USA som fått massor av pengar utan att ens behöva dem)? Det är väl trots allt medborgarna som betalar in pengar till staten och behöver de främst?

I båda fallen sker samma sak: pumpa in pengar i bank- och finanssektorn. Det bör vara det dummaste som kan ske. Vilka har orsakat kriserna genom sina dåligt finansierade lån, konstiga ”finansprodukter” och noll täckning i reda pengar? Banker och finanssektorn. Varför ska då samma institutioner få MER pengar för att hålla sig flytande?! När en individ misslyckas med sin ekonomi är det eget ansvar som betonas: personen har misskött sig och får betala ett pris för det. Men om två sektorer finansierar byggsektorn och inte har ordentlig täckning för det, ska inte även de betala priset genom konkurser? Varför ska några hundra miljarder kronor till utbetalas till de misslyckade? Jakt på bidragsfuskare intensifieras, men att allas skattepengar utnyttjas för att stödja två totalt fallerande sektorer, ses inte som fusk. Personer som misslyckas ännu hårdare och begår olika typer av brott kastas i fängelset. Men bank- och finanssektorns chefsideologer och genomdrivare kastas inte i fängelset, trots att vissa av dem slarvat bort hundratals miljoner eller miljarder kronor per bank! Många av dem ställs inte ens inför en domstol. Vad är det om inte den bakvända världen?

Man skulle nästan kunna misstänka att detta är vad Naomi Klein kallar Chockdoktrinen. Vi har sett mönstren tidigare, bland annat i Chile och Sydkorea: när staten och/eller kapitalet riskerar att drabbas mycket hårt, säljer man ut verksamheter som sedan inte kan återtas. Stora företag (exempelvis f.d. koreanska LG och Samsung) såldes ut för billiga summor till andra länder.

Det är nog dags att ta med sig ett gäng barn till bankerna och politikernas korridorer för att återintroducera Sanning och Konsekvens!

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: