Glädjande och överraskande om Fas 3

Kristdemokraterna överraskade nyligen på ett positivt sätt med ett uttalande mot Alliansens jobbpolitiska FAS 3. De kräver nämligen skäligare ersättningsnivåer för de som befinner sig i  denna typ av jobbpolitiska åtgärder. Modigt, därför att det utmanar en bild av arbetslinjen där en person vid långvarig arbetslöshet får finna sig i att i praktiken ställa upp som gratis arbetskraft – och det mottagande företaget avlönas av samhället för detta. Fas 3:aren jobbar i praktiken för sitt bidrag.

Johannes Forsberg skrev en ledare för liberala Expressen på liknande tema, med flera vassa formuleringar. Han kallar FAS 3 för ”Alliansens låtsasjobb”, som i praktiken inte innebär någon positiv skjuts för den enskilde arbetslöse, utan snarare riskerar att hämma utvecklingen. Framförallt kanske därför att den inte bygger på en dialog mellan samhället och den enskilde, utan får karaktären av en utkommendering.

Många är de som gör det bästa av situationen och verkligen anstränger sig i det sammanhang de befinner sig i, så de bör rimligtvis inte lastas. Hos en del bubblar också ilskan: ”Fas 3 är rent slaveri” säger en röst i ett reportage i veckotidningen Arbetaren. Leif Haglund, som är socialdemokrat och aktiv i Ystads kommun menar att Fas 3 ”liknar gamla tiders lösdriverilag”. Signaturen Marginaliserad frågar sig i tidningen Hela Helsingland att ”Vore det inte bättre att satsa pengar på att låta oss få en utbildning, så att vi kan ersätta de många som snart går i pension.”

Det bör sägas att många kan uppleva det som nyttigt med både rutiner, gemenskap och en sysselsättning. Men varför skulle det inte kunna ske med en skälig ersättning och utifrån en mer jämlik diskussion med den berörda parten? Det är tydligt att det behövs mycket mindre kommando och  mer dialog. Som ett minimikrav riktad mot beslutsfattare så torde det stå klart och tydligt att Kristdemokraternas idé att höja ersättningsnivåerna är det enda rimliga – om FAS 3 över huvud taget ska ha någon form av existensberättigande.

”Le marché aux esclaves” Sv: Slavmarknaden, olja på duk av Gustave Bolanger (1824-1888)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: