En talande historia om misstro

En mindre händelse som präglas av misstro ägde för en tid sen rum i Lidingö, då det insinuerades att den döve miljöpartisten Anna Stenson skulle fejka sitt funktionshinder av den moderate politikern i samma kommun: Paul Lindquist. En ganska olustig händelse, troligen grundad på ett missförstånd, och redan överstökad i någon mening då Lindquist bad om ursäkt för det inträffade. Anna skriver om det inträffade med egna ord här.

I kort återgivning här så handlar det hela om en händelse där Anna försökte nå sina barn via mobil, vilket i sin tur genererade klassisk ryktesspridning av typen ”hon är nog inte döv”, från Lindqvist på Facebook. Till saken hör att en del döva mycket väl kan göra sig förstådda genom att prata – men mer som envägskommunikation. Detta glöms ibland bort när vi talar om dövhet. Summa summarum är att lidingöhistorian antagligen inte hade behövt äga rum, det hade räckt med en enkel fråga så hade saken varit utagerad.

Men jag tycker mig se en likheten mellan den individuella misstron som gav upphov till att detta blev en smärre mediehistoria, och en annan – mer kollektivt orienterad, misstro. Den som riskerar att möta delar av dem som söker stöd av myndigheter för att klara sin försörjning vid sjukdom eller arbetslöshet.

För några år sedan visades misstrons ansikte upp som en oerhörd besatthet av vardagsfusk i sociala försäkrings och bidragssystem. Liksom en av de ovan nämna personer  misstänkte att den andra inte for med sanningen, så verkar det finnas krafter som förutsätter i allt för stor omfattning att stödsökande personer inte far med sanning i kontakten med samhället som helhet. Detta lilla drama blir alltså för mina ögon ett samhällsproblem i mikrokosmos. För den som har rent mjöl i påsen och som inte möts av något mått av tillit i mötet med trygghetssystemen riskerar att med stor sannolikhet i sin tur att förlora sin tillit gentemot samhället i fråga. En ömsesidig misstänksamhet och fientlighet kan bli fallet.

Vardagsfuskets omfattning då? En indikation är Dagens Arbete och Dagens Arenas reportage förra året där de konstaterade att Försäkringskassans jakt på bidragsfuskare ledde till 320 fällande domar 2009, för att sätta det i ett sammanhang så består dessa 320 domar av 0,04 procent av alla utbetalningar 2009. Vilket är ganska futtigt, när allt kommer kring.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: