100,000 år av glömska

Danske dokumentärfilmaren Michael Madsens kärnkraftsdokumentär Into Eternity visades för några dagar sedan på SVT. Nu tillgänglig en månad via SVT Play.  Se den, vare sig du är miljöintresserad, positiv eller negativ till fenomenet som sådant. För den tar upp en del av kärnkraften vi sällan diskuterar. Den om slutförvaringen av det avfall som skapas.

I det som kallas för Onkalo skapar man en slutförvaring för Finlands kärnkraftsavfall. För att skildra detta tar Madsen ett djupt existensiellt grepp på själva tanken om slutförvaring, där en rad vetenskapsmän och chefer får komma till tals. Jesper Weithz på Effekt magasin summerar det kort och gott som en historia om ”tekniktro och hybris.”

Eftersom Madsen inte har skapat en dokumentär som går att reducera till tydlig anti-kärnkraftspropaganda så träffar dess budskap mycket hårdare . Flera av de intervjuade är dessutom ganska ödmjuka inför sin uppgift, och inte så tydligt självsäkra, vilket också ger filmen ett sympatiskt drag. Den som här hoppas få se konspiratoriska monster, får söka någon annan stans.

”Det är svindlande känslor som sätts i rörelse med små, lågmälda medel.”, skriver Weithz för Effekt. Dagens nyheters Kerstin Gezelius tycker det blir lite för mycket ibland, som när Kraftwerks fortfarande futuristiska klassiker radioactivity spelas. Arbetarens Daniel Lindvall ser kärnkraftsrennäsansen som ett bevis ”på desperation och bristande självförtroende”. Att överklassen har klamrat sig fast vid en ”desperat, dyr, kortsiktig (snart tar uranet slut), livsfarlig ”lösning” på vårt produktionssystems omättliga energibehov”.

Det märks att detta delvis är en konstnärs skapelse och inte en renodlat journalistisk produkt vi betraktar, i dokumentärfilmens form tecknar Madsens fram en rad poetiska liknelser vilket förstärker känslan av surrealism och saga. Efter att ridån har gått ner står jag som tittare kvar med ett perspektiv som svindlar framför ögonen. I 100,000 år förväntas Onkalo behöva ruva på sitt kärnkraftsavfall innan det blir neutraliserat. Där tar verkligheten vid och sagan är avslutad.

Annonser
Taggad , , , , ,

2 thoughts on “100,000 år av glömska

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Robert Halvarsson, Robert Halvarsson. Robert Halvarsson said: Om 100 000 år av glömska och slutförvaring av avfall från kärnkraften. http://tinyurl.com/6g2shmd #kärnkraft #Onkalo #Into eternity […]

  2. […] Läs gärna även Miljöpartiets: Energisäkra Sverige och Resilienta Reflexioners inlägg om kärnkraftsdokumentären Into eternity. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: