Vad är det allmänpolitiska?

Jag skulle skriva ett inlägg där min bestörtning över hur en nära 90 år gammal syndikalistisk tidning med underifrånperspektiv riskerade att lägga ner. Det som såg ut att bli ett avslag på presstöd för den syndikalistiska veckotidningen visade sig istället bli ett godkännande. I tillfällig förvirring rapporterades avslaget, och frilansskribenten Rasmus Fleicher skrev skarpt om vad som verkade ha inträffat på sin blogg Copyriot.

Men farhågorna inträffade alltså inte. Något som känns skönt för mig, som har medverkat i tidningen ett fåtal tillfällen. Ett oroande tecken i tiden är dock att nämnden verkar ha öppna upp för att arbetsmarknadspolitisk bevakning inte skulle utgöra en nog ”allmänpolitisk nyhetsbevakning.”Något som i mina ögon verkar grundas på en i grund och botten otillräcklig syn på vad som är allmänpolitiskt. Det politiska i detta hänseende verkar förstås som val, politiker och partier, men inte som arbete, kapital och vardag.

Det verkar också som att det faktum att Arbetaren 2009 blev två tidningar, Arbetaren och Arbetaren Zenit, också har utgjort ett problem. Arbetaren Zenit fick avslag på sin ansökan om stöd 2010, och nämndeman Åke Wréden kallade delningen ett ”flagrant bidragsfusk”. Dock verkar det som att även nämndens kritiker och Åke Wréden erkänner att tidningarna nu skiljer sig tillräckligt mycket för att anses kunna uppbära presstöd var för sig.

Att Arbetaren alltså inte längre är hotad är positivt för alla som vill ha ett medielandskap som har högt i tak och inte stänger ute. Själva stödet har ju ett tydligt syfte; att skapa en praktisk möjlighet för fler än de marknadsmässigt populära att ge ut skrivna ord i tidningsform. Något som också bidrar till att förhindra en mediemässig likriktning. Därför kan vi fortsätta att läsa lysande reportage om Lapplands identitet av skribenter som Klas Lundström.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: