Välfärden och tillväxten

Jag tittar kvällstid på Tim Jacksons framträdande i ABF-huset i Stockholm, som han gjorde för drygt en månad sedan. Folkbildningsnätet har gjort en riktig samhällstjänst genom att lägga ut filmen på Youtube. Hans bok ”Prosperity without growth”, var ursprungligen en rapport framtagen för förra brittiska regeringen. Nu finns boken även på svenska, utgiven på Ordfront förlag.

Som David Jonstad skriver, så har Jackson nått någon form av rockstjärnestatus. Men status eller ej, hans dilemma över tillväxten är verkligt – de ärliga förespråkarna för tillväxt har en utmaning i detta sammanhang. Hur öka ekonomins storlek samtidigt som utsläppen uppenbarligen måste minska? Anita Goldman summerar det hela för Expressen på följande sätt: ”Samhället står inför ett grundläggande dilemma (…).  Att motsätta sig tillväxt är att riskera ekonomiskt och socialt sammanbrott. Att hänsynslöst eftersträva tillväxt är att äventyra de ekosystem som vi på sikt är beroende av för vår överlevnad.”

Orginalrapporten Prosperity without growth finns för övrigt att ladda ner från brittiska Sustainable development commission här.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: