Karlstadsmanifestation mot utförsäkringar

En varm och småblåsig vårdag annandag påsk samlades mellan sex och sjuhundra deltagare för att visa sitt motstånd mot regeringens utförsäkringspolitik och för en human sjukförsäkring i Karlstad. Som en av ett trettiotal platser i Sverige gjorde Karlstad avtryck på kartan som skådeplats för en med staden mått mätt väldigt stor manifestation.

Demonstrationståg mot utförsäkringarna.

Initiativtagare i Karlstad Agnetha Andersson läste bland annat upp ett starkt vittnesmål om vad som hände när Anette Ivarsson blev utförsäkrad, och fann sig tvingad att söka ekonomiskt stöd från kommunen. En historia som delas av många med henne.

– Jag har förlorat flera tusen i månaden till följd av utförsäkringen, något som har inneburit att jag har varit tvungen att gå till socialen varje månad. Kampen om pengar till mat och medicin har varit ständig hela denna tid och har varit fruktansvärt jobbig, löd en bärande del av Ivarssons berättelse.

En trotsig årstid

Till Andersson sällade sig även biskop i Karlstads stift sedan 2002, Esbjörn Hagberg. Han bemötte i sitt tal bland annat uppfattningen att det hela skulle röra sig om ett partipolitiskt initiativ, något som arrangörer hela tiden har tillbakavisat. I en poetisk betraktelse över vårdtiden och alla blommor som trotsar den gångna vintern menade Hagberg att även denna manifestation är ett uttryck för liknande kraft. Vi befinner oss i en trotsig årstid.

Tydligt budskap signerat Svenska kyrkan.

– Är det inte någonting av den trots som vi ser ute i världen när människor inte låter sig besegras av orättfärdiga maktstrukturer? Som på nya sätt söker kontakt med varandra, delar varandras drömmar och försöker skapa en mänskligare ordning, menade  Esbjörn Hagberg.

– Det handlar om den sorts samhälle vi vill ha. Ett gott samhälle visar sig tydligast i hur det tar sig an de mest utsatta, de som livet allra hårdast har drabbat. Dessutom: ett gott samhälle tar hand om sina barn, uttryckte sig  Esbjörn Hagberg vidare.

Underhållning av Staffan Strindberg, tidigare känd från "Svensktoppen nästa".

Det var inte bara tal det bjöds på, utan även underhållning i form av flera låtar framförda av karlstadssonen Staffan Stridberg. En man som förra året vann tävlingen ”Svensktoppen nästa” med sin låt ”Black crow”. Dagen till ära spelade han gratis.

Exempel på organisationer som sällat sig till uppropet är bland andra: Landsorganisationen (LO), Unionen, Handikappförbunden (HSO), samt många fler därtill.

Efter arrangemanget träffades de som ville i Betlehemskyrkan för fika, umgänge och mer underhållning: denna gång av två äldre herrar som bjöd på en knippe jazziga evergreens framförda på sång, keyboard och kontrabas.

 Text & Foto: Robert Halvarsson

Läs gärna även:

Påskuppropet är här.

I övrig länsmedia skriver Värmlands folkblad om det hela liksom Nya wermlandstidningen. NWT hade även en artikel i anslutning till manifestationen som skildrar en intervju med en av många utförsäkrade. Rekomenderad läsning.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: