Om en kvinna varit Victor Muller

Satt och drack kaffe här på morgonen och läste lite mer om Saab och ansträngningarna att hålla det sjunkna skeppet över havsbottnen.

Kort sammanfattning av vad jag förstått: Saab:s VD lämnar jobbet, Spyker och dess VD Victor Muller jobbar för att få in mer pengar från Europeiska Investeringsbanken (EIB), GM är med något hörn som ex-ägare, EIB säger nej till 3-4 miljarder i lån, facket begär hjälp från regeringen och de anställda hoppas att Saab ska överleva ännu en gång.

Så slogs jag av en tanke: Vad hade hänt om Victor Muller varit en kvinna?

När det blev väldigt tydligt att Saab (2008-2009) hade stora problem sålde företaget bara några hundra bilar i exempelvis USA, samtidigt som Volvo sålde tusentals och åter tusentals bilar på samma marknad. Nyliberalernas grundprincip fick rätt: säljer företaget Saab så få bilar i jämförelse med produktionsnivån, varför ska företaget ens existera? Hur klarar det sig ekonomiskt? Inte alls.

Förhandligarna mellan olika villiga köpare och dåtida huvudägaren General Motors resulterade inte i någon som verkligen ville köpa företaget. Till sist dök det absolut sista andrahandsvalet upp: Spyker med VD:n Victor Muller. Ett litet holländsk bolag skulle köpa upp ett stort bilföretag, som kunde tillverka mångdubbelt fler bilar än sin blivande ägare.

Till sist blev det Spyker som köpte Saab. Näringsminister Maud Olofsson var lättad och nöjd (staten hjälpte till med några miljarder) och fackförbunden uttryckte sin förtjusning, och deras företrädare gullade med Maud i Godmorgon Sveriges TV-soffa. I just den soffan hade, och har, ekonomijournalisten Peter Rawet suttit flertalet gånger suttit och sågat hela affären sönder och samman. Lyssnade man till facken och ministern fanns inget dåligt, allt var frid och fröjd och Rawet kände sig som en glädjedödare. En realistisk och sund sådan. (SVT har en bra sammanfattning om såpan!)

Det finns trots allt journalister (Maarten van der Pas och Robert van der Oever) som skrivit en bok om Victor Muller och Spyker. Huvudtemat är att mannen inte är den räddare i nöden han verkar vara och att historien om hans bravader fortsätter. Muller vill bara ha drömmar och pengar, men lite verklighet. Dessutom har han och Antonov fler affärer tillsammans än vad man vill skylta med.

Jag trodde ärligt talat inte att Saab skulle klara sig så länge som det gjort. Jag var övertygad om att företaget skulle kollapsa lägligt till valet 2010. Men nu verkar ödet vara beseglat för ett ganska långlivat företag.

Men så till min lilla tes: Om en kvinna varit Victor Muller, hur hade det hela gått? Hade den bilkåta Muller fått uppleva sina pojkdrömmar om snabba bilar och mycket pengar?

Nej.

 1. Det är betydligt svårare för kvinnor att bli och vara verkställande direktörer. De väljs bort innan de ens kan sitta i styrelser. De väljs bort som affärsparterns pga kön. De har inget högt förtroende i väldigt manliga branscher, varav bilbranschen är en.
 2. Kvinnor måste arbeta oerhört mycket hårdare för att uppnå samma erfarenhet, förtroende och kapital som män. Kapitalismen är genomsyrad av män och därmed blir det svårare för kvinnor att verka. En kvinna som försökt leka Victor Muller utan grund (vilket han saknar) hade fått rejält med verbalt däng och blivit smutskastad.
 3. Kvinnor har inte samma våta pojkdrömmar som går överstyr när verkligheten stöter emot. Dels på grund av punkt ett, dels på grund av punkt två.

Slutsats: Eftersom en kvinna haft lägre förtroende, mer erfarenhet och betydligt mer kunskap än Victor Muller, hade hon absolut inte köpt ett så sargat företag som Saab. Hon hade förstått att det hela rör sig om en företag som oundvikligen kommer att kollapsa. I synnerhet när man erbjuds sistahandsbudet och får en gulligande näringsminister och två gullande fackföreningsledare framför sig, som ingen av dem vill se sanningen i vitögat: Saab kommer att dö.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

2 thoughts on “Om en kvinna varit Victor Muller

 1. ulla Brodow skriver:

  Hej. Tack för denna sammanfattning av Saab-affären och för tilltron till att en kvinna skulle ha handlat annorlunda. Med vanligt hushållstänkande som kvinnor har i botten, hade det väl aldrig blivit någon affär. I denna affär liksom i många andra rör man sig med så stora pengar att jag hisnar, Det är som om man inte inser den stora skillnaden mellan miljoner och miljarder. Det gör mig ont om Saab och ont om Maud som verkligen kämpade. Det ska väl avgöras idag eller i morgon?

  Jag läser i regel vad ni skriver även om jag inte alltid kommenterar. Jag tror det ör mycket bra för framtida skrivande att skriva som ni gör om lite av varje.
  Hälsningar Ulla B.

  • Varsågod!
   Jag är övertygad om att de flesta kvinnor erfarenheter skulle hindra dem från att begå samma misstag.

   Jo, det är lite enklare att skriva då och då. Annars är det lätt för mig att köra fast och inte orka längre.
   Tack för att du läser, Ulla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: