Flera nyanser av grönt

En intervju i tidningen Dagens Industri med den gröna språkrörskandidaten Gustav Fridolin har tydliggjort en perspektivskillnad inom miljöpartiet och åter aktualiserat frågor kring tillväxt och arbetstid. Men inte på det sättet man kanske skulle kunna tro, av en representant för tillväxtkritiska Steg 3. Tvärtemot handlar det om att Fridolin enligt Dagens industri vill skrota kravet på arbetstidsförkortning och verka för ”grön tillväxt.” Om arbetstidsförkortning heter det att:

”Det är inte ett relevant krav. Vi ska i stället föra en politik för att människor ska kunna styra över sin arbetstid och kunna gå ned i arbetstid när man är småbarnsförälder”

Detta har lett till att det före detta språkröret Birger Schlaug i sedvanlig ordning har tagit bladet från mun och återigen kritiserat tillväxten som samhällskoncept på Newsmill.  Leif Engström skriver även han ett starkt polemiskt inlägg på Nätverket för kortare arbetstid. Utanför partiet har chefredaktör för klimatmagasinet Effekt gått ut, ja, även han i kritisk ton.

För den som inte redan visste det tydliggör detta att det inom Miljöpartiet finns perspektivskillnader, olika personer vill lägga tyngdpunkt på olika saker. Jimmie Sand, skribent bakom tänkvärda bloggen Strötankar om sentenser, har tagit upp denna spännvidd flera gånger. I flera initierade inlägg, däribland ”Bortom fundies och realos” och ”Ett vänsterliberalt parti” visar han något av denna bredd och skillnader i synsätt.

Relationen mellan realpolitik och visioner aldrig helt enkel. Själv kan jag dock inte se någon poäng att begrava idén om arbetstidsförkortning. Kritiken av arbetslinjen, i sin moderata och socialdemokratiska tappning, och uppvärderandet av den ”fria tiden” uppfattar jag som ett särpräglande drag för Miljöpartiet, något som kanske behövs mer än någonsin. Det ska dock sägas i fallet med Fridolin att vi nu pusslar med de intervjuer han har gett och en debattartikel, vad han anser mer i detalj lär bli klart för var och en då han är aktuell med ny bok. För i Maskiner och människor kommer han tillsammans med Ulf Bodach Söderström att lägga ut texten vad han anser vara vägen framåt, av den korta texten på Ordfronts sida att döma lär den dock handla mycket om att politiken ska satsa på grön teknik, energi, gröna jobb och förnya industrin. Ordfront skriver:

”I ett globalt perspektiv är det redan nu gröna, miljövänliga tekniker som efterfrågas, och det är inom den gröna sektorn som nya arbeten kommer att skapas.”

Det vore kanske inte alltför felaktigt att kalla denna inställning för en modern framstegsoptimism. Tillsammans med tillväxtkritikerna inom samma parti är man ense om att en omställning av ekonomin bör göras, men då kritikerna lägger sitt krut på medborgarlön, arbetstidsförkortning och tillväxtkritik – verkar denna tendens inom MP dra åt det marknadsliberala hållet.

Givetvis förenklar jag här, världen låter sig sällan målas i helt svart eller helt vitt. Men jag kan inte undgå att tycka att det vore tråkigt om en liberal strömning blev dominerande. En mer principfast liberal hållning är förvisso sympatisk i den mån man lägger fokus på att försvara mänskliga rättigheter (rättigheter från godtyckliga statliga övergrepp, anti-diskriminering osv.). Men saknar samtidigt en tydlig social dimension, blir lätt instrumentell och teknokratisk, står för en professionaliserad politik och utformar densamma uppifrån och ner.

Det slår mig också att vi kanske i fallet med Fridolin kan tala om en målgruppsanpassning av budskapet. Berätta för industrin att den fortfarande är viktig, att tillväxten är ohotad och snarare kan göras grön, att arbetstidsfrågan inte längre är relevant – ja, då finns det möjligheter att få förtroende att genomföra den politik man företräder. Men vilka värderingar företräder och förstärker man då och hur har budskapet förändrat längs med vägen? Det är en fråga Gunnar Rundgren ställer sig i blogginlägget ”Grön tillväxt, vilka värderingar förstärker en sådan slogan?”

Jag hoppas verkligen att Miljöpartiets framtida språkrör, vilka de än kommer att bli: vågar förespråka något kvalitativt annorlunda än det samhälle vi har idag. För bara döda fiskar simmar som bekant medströms…

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “Flera nyanser av grönt

  1. Karin skriver:

    Men vad är detta? Arbetstidsförkortning är en av de bärande inslagen i den gröna ideologin. Konsumtionen måste minska rejält och då krävs det att pengar omvandlas till tid. Att påstå att ”grön teknik” ensamt kan lösa miljöproblemen är helt verklighetsfrämmande. Det är en dellösning, men blir meningslös när miljövinsterna äts upp av konsumtionshysterin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: