På de anklagades bänk

Pingstpastorn Sten-Gunnar Hedin anklagar idag ”de tre G:na”: Mattias Gardell, Jan Guillo och Per Gharton för att vara tysta när den arabiska världens civilbefolkning reser sig mot diktaturer på hemmaplan. Läs hans text på Newsmill eller Världen Idag. En springande punkt i hans resonemang är att när dessa nu inte kan angripa Israel för brott mot den palestinska befolkningen, så är de tysta. Hedin summerar sin text på följande retoriska sätt:

”Men, kära ni, förklara varför ni nu inte höjer rösterna tillsammans med de förtryckta mot de förtryckare som avslöjats?”

Problemet för Hedin är att de faktiskt inte har varit tysta. Jag kan knappast säga att jag behövde utnyttja särskilt mycket av min utbildning i journalistik för att kunna se motsatsen, då det räckte med enkel kunskap i hur man googlar för att vaska fram några talande citat från ovan nämnda herrar.

Jag är förstås medveten att jag inte behöver hjälpa dessa personer nämnvärt för att försvara sitt namn. Kanske kan ändå denna text illustrera något om de fallgropar som ideologiskt färgade skribenter oberoende tillhörighet lätt riskerar att falla i, när de vill svärta ner meningsmotståndare.

Håll till godo!

Mattias Gardell:

”– Efter årtionden av förtryck från en brutal diktatur som fängslat tiotusentals politiska motståndare har rädslan för regimen släppt. Det är en riktig gräsrotsrevolt som inte är dirigerad från något centralt håll. Det är hoppfullt. Folk vill ha demokrati nu, säger Mattias Gardell.”

Uppsala Nya Tidning

Jan Guillo:

”Till slut finns bara en rimlig ståndpunkt. Det system som är bäst för svenskar och före detta östtyskar är bäst också för araber. Och om egypterna i sitt första val skänker för många röster åt religiösa stollar, som valmanskåren i Israel, så får de väl korrigera den saken i nästa val.

Och ”stabilitet” är ingenting att sträva efter. Diktaturer är inte stabila. Vi är egyptier och tunisier stort tack skyldiga för den lärdomen.”

Aftonbladet

Per Gharton:

”Jag är övertygad om att resultatet av fria val i Egypten skulle bli mer demokrati, mer social rättvisa, ökad frihet, också för kvinnorna. Och framförallt – ett demokratiskt Egypten skulle kanske resa sig ur USA:s knä och söka sig tillbaka till sin roll som antiimperialismens banerförare i Arabvärlden. Det är väl där skorna klämmer i Washington, Bryssel och Stockholm.”

Cogito

Annonser
Taggad , , , , , , ,

2 thoughts on “På de anklagades bänk

 1. ulla Brodow skriver:

  Som alltid roligt att läsa. Tack, Robert.
  Hälsningar
  Ulla

 2. Bra skrivet, det är en typiskt retorik som jag känner igen från min egen blogg. ” Varför bara kritisera Israel, Kritisera alla diktaturer istället” Sanningen är att det gör vi också. Jag brukar svara ”Jämför du Israel med mellanösterns diktaturer, jag går inte på den retoriken.Israel skall jämföras med Europas demokratier eller tycker du de skall jämföras med Burma eller Nordkorea? ”

  Som kristen är jag besviken på Sten-Gunnar.

  Citat” Det var tretton lokala kristna kyrkor i Palestina/Israel hade vädjat till Kyrkornas världsråd om ett internationellt kyrkligt engagemang för fred och frihet i Mellanöstern. Men tre frikyrkoledare ( Däribland Sten-Gunnar Hedin) sa nej deras motivering:”Inom stora delar av den svenska frikyrkligheten har vi betonat att judarnas återvändande och bildandet av den israeliska staten är en del av ett profetiskt perspektiv,” skriver tre representanter för olika frikyrkor på DN Debatt.
  läs mer
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/07/bibeln-och-folkratten-5.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: