Det långsamt katastrofala

Kajsa Ekis Ekman skriver i Dagens Nyheter om klimatförändringar och våra mytiska föreställningar kan utgöra hinder för förståelse. Läs den! Framförallt därför att den beskriver hur klimatförändringar inte passar in i gängse beskrivningar om det katastrofala.

Ekman citerar författaren Liz Jenssen som i klimatmagasinet Effekt konstaterar att: ”Klimatförändringarna associerar till två av vår kulturs mest grundläggande myter, naturens hämnd och den slutgiltiga apokalypsen.” Men istället för något plötsligt som inträffar, som en ögonblicklig katastrof, inträffar den över årtionden, förrädiskt långsam – och invaggar de kortsiktiga typen av politiker och företagsledare i en känsla av att omställning inte är viktig. Den sorteras bort, istället prioriteras, som nu, att pumpa bedövande mängder pengar in i bland annat finansmarknaden.

Klimatförändringar kan istället för en plötslig katastrof ses på ett annat sätt, menar Ekman:

”Det är en stötvis process som redan pågår. Där viktiga punkter i ekosystemet håller på att slås ut och när förändringarna når tipping points kan vi inte längre stoppa kedjereaktionerna. Denna process inbegriper i sig en mängd lokala undergångar.”

Omställningsarbetet måste därmed aktualiseras underifrån. Det kan ske genom en rad olika föreningar, nätverk och partier. Men framförallt behöver det göras och inte bara talas. Även om klimatförändringar rör sig långsamt, är nuet och vad vi gör idag kanske viktigare än någonsin. Och det finns många positiva effekter av att satsa på omställning. Praktiska förändringar som kan ge oss mer fritid och möjlighet att bli delaktiga i vår gemensamma framtid.

Så kanske kan vi säga det tillsammans? Ställ om!

Annonser
Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: