Först som en tragedi…

Snappade upp ett citat från en blogg signerad två skribenter associerade med lilla Socialistiska partiet (SP), som är mycket tänkvärt. Det är ett författat av den slovenske filosofen och socialisten Slavoj Zizék. Den beskriver med sina korta ord något med det tragiska i vår tidsanda, med anledning av finanskrisen, eurokrisen och de ekonomier som går på knä: bland annat Grekland, Portugal och Irland. Håll till godo:

”När vi bekämpar HIV, hunger, vattenbrist, global uppvärmning och så vidare, verkar det alltid finnas tid till att tänka, till att skjuta upp beslut. Se hur den viktigaste slutsatsen av senaste toppmötet i Bali mellan världens ledare är att de ska träffas på nytt om två år för att diskutera vidare, vilket hyllades som en succé.

I den finansiella härdsmältan var däremot akut handling det enda tänkbara. Ofantliga summor skulle hittas omedelbart. Att rädda hotade arter, rädda planeten från den globala uppvärmningen, rädda HIV-patienter och de som dör därför att det saknas pengar till dyra behandlingar och att rädda barn som svälter… allt detta kan vänta ett tag. Däremot var ropet på att ”rädda bankerna” ett ovillkorligt imperativ som måste mötas med omedelbar handling. Paniken var så total att en internationell och icke partsbunden enighet skapades omedelbart, där all träta mellan världens ledare tillfälligt glömdes bort i syfte att undvika katastrofen med stort K.

Låt oss inte heller glömma att gigantiska summor pengar spenderas, inte på något reellt eller konkret problem, utan huvudsakligen på att ”återupprätta förtroendet” på marknaden, det vill säga att helt enkelt ändra folks tro.

Behöver vi fler bevis för att Kapitalet är det Reella i våra liv, en Realitet vars imperativ är mycket mer absoluta än de mest pressande behoven i vår sociala och naturliga realitet?”

Slavoj Zizék: “First as tragedy, then as a farce”, Verso 2009

Slavoj Zizék i Liverpool. Foto använd i enlighet med Wikimedia Commons.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

2 thoughts on “Först som en tragedi…

  1. ulla Brodow skriver:

    Håller helt med.

  2. […] Läs gärna även tidigare inlägget på RR, först som en tragedi… Share this:FacebookTwitterE-postDiggSkriv utRedditStumbleUponGillaGillaBe the first to like […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: