Berlinpirater under luppen

Forskare i intellektuell egendomsrätt Alan Toner, har skrivit en läsvärd text utifrån Berlinpiraternas valframgångar. Läs den här. Som bakgrund kan nämnas att de nådde osedvanlig valframgång tidigare i år i kommunvalet. 8,6 %. De gratulerades givetvis av de svenska piraterna.

"Varför hänger jag här, du kommer inte rösta ändå."

Hur kunde detta ske? Om vi får utgå från Toner, så är det en intressant kombination av flera frågor som de framgångsrikt lyfte fram. Till att börja med kan vi konstatera att de inte var enbart riktade sig mot tekniska frågor. Det är inte enbart längre en fråga om att ”ingen ska snoka i min dator!” Däremot är det rimligt att anta att vad Piratpartiets Anna Troberg lyfter fram som ett osedvanligt spritt spioneri på tyska medborgare av staten, också gett avsevärd effekt i röstandet.

Toner noterar att frågor om upphovsrätt kan beskrivas som en fotnot i ovan nämnda val. De inkluderade även en stor portion humor och lekfullhet, som affischen ovan får illustrera.

Några särskilda idéer som är av intresse som lades fram var:

– En garanterad basinkomst, allmänt känd som ”medborgarlön”.

Något som vad som verkar vara en minoritet Piratpartister även i Sverige har lyft, och som denna blogg skrivit om tidigare. Långsiktigt vill de se en medborgarlön som motsvarar  en lön som man kan leva på. Läs gärna denna gamla artikel på Newsmill av Klara Tovhult m.fl. 

– Dekriminalisering av droger.

Väldigt kontroversiellt.  Dock går det att likt föreningen RFHL argumentera för ”vård istället för straff”, något som inte sällan glöms bort i debatten. Här vill man gå ett steg längre, och lära unga låg-riskbeteenden, istället för att yrka för nolltolerans. Unga ska få verktyg för självkontroll, skriver de. Det illustrerar om inte annat att den tyska politiska situationen står rätt långt från den svenska.

– Ökad transparens av det politiska systemet.

Ett ”klassiskt” krav från demokratiseringsrörelser. Hela deras valprogram inleds med ”Mehr Demokratie wagen”, ung. Våga mer demokrati. Privatiseringen av den tidigare offentligt ägda vattenförsörjningsverksamheten Berliner Wasserbetriebe hade aldrig skett om medborgarna varit informerade, hävdar de.

– Gratis kollektivtrafik.

Likt miljöpartister och frihetliga socialister samt ungsyndikalister. En historisk fråga som verkar ena flera till ekonomin sett icke-nyliberala samhällskrafter. De motsätter sig också tydligt privatisering av infrastruktur och av service som gas, el och vatten.

Länk till valprogrammet (google translate är din/min vän)

Märkt , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: