Bestraffat självskadebeteende

Förra veckan släppte en av de personer jag beundrar absolut mest, Sofia Åkerman, en ny bok tillsammans med Thérèse Eriksson. Titeln är Slutstation Rättspsyk: om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott. (Boken finns bland annat här, eller varför inte sätta tryck på att ditt närmaste bibliotek köper boken, så kan fler läsa den!)

Boken tar upp ett mycket tungt ämne, som i detta sammanhang blir ännu tyngre: självskador (svårdefinierat begrepp, men diskussion finns på författarnas och bokens respektive hemsidor) och hur det bestraffas av offentlig verksamhet. Åkerman och Eriksson har intervjuat 28 kvinnor i Sundsvall som blivit tvångsintagna på rättspsykiatrisk högsäkershetsanstalt för sitt självskadebeteende och dessutom mer bestraffade för det. Där placeras de mot sin vilja, tillsammans med fångar av en helt annan dignitet: personer som mördat eller våldtagit. Kvinnorna har tvingats bära hockeyhjälmar, handskar för att förhindra greppmöjligheter – allt för antingen bestraffa eller omöjliggöra självskador. Det är inte enbart häpnadsväckande att myndigheter idag sätter sig över individer och bestämmer att olagliga metoder får användas, utan att man bestraffar ett redan personbestraffande beteende. Personer som skadar sig själva har tendens att bestraffa just sig själva för sina brister och tillkortakommanden – varför då spä på det?! Varje enskild person ska vara okränkbar, samhället genom vården ska bidra med en arsenal av diskussioner, psykatri, psykologer etc hellre än att tvångsvårda personer, som dessutom snarare kanske förvärrar sitt tillstånd genom tvångsvården!

Jag tycker det är uppseendeväckande att, i dessa vårdskandaltider, inte mycket uppmärksamhet faller på den här boken. Beror det på att självskadebeteende är ett tabubelagt område som ännu inte accepterats av vare sig opinion eller samhälle? Beror det på att de flesta kända fall rör unga tjejer och kvinnor och inte killar eller män (trots att det finns en stor, eller lika stor, andel killar som faktiskt också skadar sig själva)? Personligen har jag lika svårt att förstå och acceptera att samhället som helhet kan blunda för att minst tiotusentals tjejer och killar skadar sig själva, utan att det verkligen tas itu med, som att äldre kvinnor och män vanvårdas på sådant sätt att de avlider av skadorna! Åtminstone en av kvinnorna har begått självmord efter sitt besök på anstalten, vilket är skäl nog att blåsa i hornen för skandal och kris. Men massmedia verkar ha missuppfattat poängen och hela innebörden av boken totalt.

Jag minns att Sofia varit uppe flertalet gånger för att diskutera, tidigast tror jag var 2003, och försöka inleda större debatt och diskussion, om självskadebeteende bland främst unga tjejer och kvinnor. Vanligtvis händer inte särskilt mycket, eftersom ämnet inte känns behagligt, bekvämt eller bra, samt att många nog inte vet hur det ska hanteras.

Jag har ännu inte läst boken som de skrivit, men återkommer när jag gjort så, och kommer dessutom ägna ett senare inlägg om självskadebeteende, för att det behövs, för att det är oerhört viktigt och för att samhället måste göra sitt för att stävja självskador! Nästa onsdag kommer Åkerman och Eriksson hålla ett föredrag på ABF-huset i Stockholm. Gå gärna dit. Jag kommer definitivt vara där!

Har du Facebook och vill följa händelseutvecklingen?

Annonser
Taggad , , , ,

2 thoughts on “Bestraffat självskadebeteende

  1. johanna skriver:

    Jag tror faktiskt att självskade beteende inte tas på allvar för att många förknippar det med ”Emo-trenden” och att det då är okej att skämta om det. Dvs. få det att låta som ett problem som inte ens existerar eller är särskilt farligt. Detsamma med ätstörningar och kroppbilder för både killar och tjejer idag. ”Det är ju så de är i den där åldern”.

    • Det finns en sådan inställning, ja, där ungdomar relativiseras för sådana saker. Egentligen kan det finnas en mängd olika skäl till att självskador eller ätstörningar, men generellt behandlar man det som en trend, något oöverlagt dumt, diagnosrelaterat eller såpass avvikande att man inte röra vid det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: