Äta ko och gris (2)

Eddie Izzard pratar i en av sina shower om kor: ”Minns ni när då kor åt gräs? Ni vet, kor + gräs?!” Det var strax efter masslakten av kor i Storbritannien, i och med den så kallade galna kosjukan (BSE – bovin spongiform encefalopati). De allra flesta influensor och liknande virus härstammar ifrån just djur, och huvudorsaken är inte bara virus som korsar artbarriärer (transgenetiska sjukdomar), utan trängseln. Exempelvis lever cirka 500 miljoner grisar i fabriker. Det är ganska många grisar. Ofta på en väldigt komprimerad yta. Att sedan göra som man har gjort, eller fortfarande kan göra, föda kor med kor eller grisar med grisar, säger ändå ett och annat om utvecklingen och synen på djur. Köttindustrin behöver mer prisutrymme och ett sätt är att framställa/framavla (reportaget är väldigt groteskt, så följ på egen risk) mer ”produktiva” djur. Produktiva i den mån att de kan framställa mer kött eller mjölk, med resultatet att de sällan lever som de skulle göra utomhus. De allra flesta kor och grisar skulle duka under utomhus, eftersom fettlagret är för tunt och sjukdomarna orsakade av trängsel och stillavarande väldigt påtagliga, får de att duka under enkelt.

Under hösten har vi kunnat höra hur LCHF (low carb high fat), eller den så kallade Köttdieten (reportage från Matens pris i P1) finansieras av, i synnerhet, amerikansk köttindustri – knappast någon överraskning. Jonathan tar upp sådana aspekter i Äta djur, hur köttindustrin är mån om att få människor att äta kött ur flera perspektiv. Precis som när Lantmännen eller Scan menar att kött är nyttigt och gott, speciellt det svenska köttet.

Här uppstår en skevhet, för köttindustrin är otroligt mäktig och inflytelserik. Den påverkar många led i matkedjan, inte enbart köttproduktion, men vill inte heller minska köttkonsumtionen. Dessutom har köttindustrin intresse av att vi fortsätter äta mejeriprodukter. De vegetariska alternativen verkar ha svårare att finansiera studier som får genomslag eller bli så kraftiga att dieter uppkallas efter dem. De allra flesta köttproducenter äter kött, men det är knappast så att varje grönsaks- eller baljväxtodlare är vegetarian eller vegan!

Jonathan tar även upp en intressant diskussion, som jag hittills aldrig stött på i en bok som förespråkar vegetarianism: köttproducenter kontra djurrättsaktivister eller vegetarianer. Det är väldigt intressant, och även provocerande för alla, eftersom alla på något sätt stöder den ena eller andra sidan. Han publicerar ett brev ifrån en köttbonde, som dock är tråkigt och oerhört anklagande – alla som inte förstår branschen är dumma i huvudet. Men ändå – jag har hittills aldrig fått en sådan sida i en liknande bok. Ännu intressantare är en form av dialog mellan en kvinna, delägare i en djurgård och vegetarian, och en man som är vegetarian samt aktiv i PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). De är vänner, men argumenterar helt olika. Sådant anser jag alltid saknas i litteratur när det gäller mat, kost och diet – varför tycker man olika, hur tycker man olika och vad är gemensamt. Dessa två personer har funnit ett slags gemensamt mål, även om metoderna är totalt annorlunda varandra. Kvinnan som är uppfödare anser att kor och grisar ingått en avtal med människor om beskydd och trygghet i utbyte mot köttet – det vill säga döden. Utan människans sällskap lever djuren ett hårt och svårt liv där de kan bli dödade av rovdjur när som helst. Jag kan verkligen inte hålla med i en sådan enspårig tanke. Dels bygger det på ett syntetiskt argument för att få fortsätta som förut, dels en demonisering av det fria och naturliga kontra det civiliserade och goda.

De allra flesta kor och grisar föds upp i fabriker, utan chans att röra sig fritt, kopulera, vila och vara sociala. Och även om sådana platser förekommer finns det ett motargument mot detta med ”avtal”: oavsett om det handlar om tonfisk, kor, grisar eller höns finns en oerhört stor skillnad mellan att leva i ett mänskligt påfund som ”avtalet” och i det fria – alla dör. Vi vet att alla elefanter, all tonfisk, alla hästar och alla vargar inte dör systematiskt i det fria livet vid en viss tidpunkt. Men det gör de i det mänskliga. Där dör alla vid en viss tidpunkt. Hela ”samhället” av djur utplånas systematiskt. Det är den stora skillnaden mellan tamboskap, husdjur å ena sidan och ”vilddjur” å andra sidan.

Sen kan fråga sig, vilket Jonathan gör, varför just grisar, kor och fisk ska födas upp i fabriker i syfte att ätas och inte hundar, katter eller delfiner? Intelligens och socialt beteende är inte större hos de tre senare djuren i jämförelse med fisk, grisar eller kor. Varför utgör vissa djur föda, medan andra är otänkbara som mat? I delar av världen är hund en delikatess och delfin äter man oavsiktligt med tonfisk, liksom sjöhästar, men ändå är det inte ”rätt”, medan kor och grisar anses vara ”naturligt att äta”.

Ytterligare följer Jonathan med en djurrättsaktivist som arbetat på slakterier. Slakterier i USA är ofta väldigt centraliserade och har ett ofattbart antal dödsdömda varelser att behandla dagligen. Problemet är att villkoren inte bara är groteska och vidriga för djuren, utan för de som arbetar där. Stress, press och effektivitet är allt. Men på grund av allt större köttproduktion är det svårt för små slakterier med mer ”humana” slaktmetoder att verka.

Rent etiskt kan man konstatera att ko- och griskött är det lämpligaste att äta. I alla fall i jämförelse med skaldjur, fisk och fågel. Däremot bör man inkludera utsläpp från denna form av lantbruk, och det är ingen rolig läsning: cirka 40 % av alla koldioxidutsläpp orsakas av köttindustrin världen över. Dessutom expanderar den kraftigt i och med att fler vill, och kan, äta kött i Kina och Indien. Det som tidigare varit en lyx eller ett alternativ blir obligatoriskt. Ännu mer problematiskt blir det när man även bör inkludera vitamintillskotten till djuren, antibiotika, hybridmajsen, sojabönor som mat (vilket bidrar till skövling av regnskog) – det blir ganska destruktivt ändå att äta ko och gris.

Annonser
Taggad ,

3 thoughts on “Äta ko och gris (2)

  1. johanna skriver:

    Jag funderar på en sak. Om man äter enligt lchf, alltså mycket protein och fett och mindre kolhydrater. Kan man inte äta vegetariskt istället för kött ? Typ käka mycket nötter som är otroligt fettrikt (plus proteiner då) och veg. ersättningar som faktiskt innehåller mer proteiner per 100g än vad kött gör ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: