Digitalt våld

Idag har Dagens Nyheter en artikel längre artikel kommer förhoppningsvis under morgondagen, namnet är Våldsamma datorspel föder inte verkligt våld) och en krönika om digitalt våld. Statens Mediaråd har fastslagit att risken för våld och våldsamt beteende inte ökar under TV- och datorspelande.

Det här är ett ämne som ständigt återkommer och jag börjar bli trött på argument som att ”TV-spel gör barn till mördare” eller ”Våldsamma spel skapar våldsamma ungdomar”. Varför har vi då militären, som tränar människor att döda andra? Varför tittar vi på ishockey och män som slår varandra på käften utan straff och fet betalning? Varför har vi kampsporter eller emellanåt hetsar unga (killar) att hata sina motståndare på fotbollsplanen? Hittills har jag aldrig sett ett samband mellan dessa företeelser och datorspel, trots det kostar huliganer och annat manligt dominerat våld samhället mycket varje år.

Jag håller med de intervjuade och skribenterna att det är betydligt viktigare att föräldrar ser vilka spel som och spelas – och hur länge! Det är av avsevärd vikt att man spelar kortare stunder än låter barnen spela flera timmar i sträck, utan att föräldrar egentligen sätta sig in i spelen. För oavsett om man gillar eller ogillar upplägget i spelen är det bättre att ta diskussionen och argumentera för och emot än att stänga av spelen alternativt strunta i vad som görs. Det bör ju vara så logiskt att föräldrar och omgivning är intresserade av sina barn, deras läxor och intressen.

Däremot håller jag bara delvis med om att särskilt unga killar ska analyseras, eftersom de tenderar att spela mer än tjejer. Visserligen är det viktigt att införa genusperspektiv i debatten för att se hur killarna spelar, inte spelar, vad de spelar, när och varför. Sambandet mellan killars prestationer och skolresultat kontra tjejernas prestationer och skolresultat är intressant – för tjejerna går det tydligen bättre. Men man får inte glömma bort att tjejerna först och främst får mindre resurser i skolan och trots det klarar skolgången bättre, samt att tjejer som grupp mår sämre och oftare uppvisar ett beteende där man ska vara så duktig som möjligt i skolan, utan fokus på hur man faktiskt mår som person. Killarna må få sämre resultat och spela mer, men att bara fokusera på det är att glömma bort hur mycket tjejer offrar för att vara bättre i skolan.

Annonser
Taggad , ,

2 thoughts on “Digitalt våld

  1. ulla Brodow skriver:

    Som jag minns det från ett Tendens-program:
    Det lär finnas forskning som visar på ett visst samband mellan aggressivt och våldsamt beteende och mycket tittande på våldsamma tv-inslag och deltagande i spel där våld förekommer. Men som en annan forskare hävdade: Sambandet kan lika gärna vara det motsatta mot vad man i regel anför. Alltså att vissa människor med ett utåt agerande och våldsbenäget beteende dras till våldsamma spel, men det är inte spelen som är den primära orsaken till det våldsamma beteendet. Ja, här behöver nog forskas en hel del för att klarlägga samband.

    • Precis. Det behövs nog större sambandsforskning.
      Det kan också vara så att en person triggas mer av andra faktorer som inte framkommer i undersökningar, ex dåliga familjeförhållanden, svår uppväxt, dåligt umgänge etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: