Äta fågel (3)

Ofta, när människor inser att de vill leva sundare eller hör att det finns en vegetarian i sällskapet, säger man att det är bättre och “humanare” att äta kyckling än gris eller ko. För grisen och kon behandlas dåligt. Men det tror jag är en synvilla: du ser kon och grisen, men de andra djuren, som fisken, kycklingen eller kalkonen ser du aldrig. Därför att kycklingen oftast är uppväxt på extremt trånga ytor. Skulle jag ha fått hundra kronor varje gång jag hört det argumentet hade jag haft tiotusentals kronor på banken nu. Både sett till antal dödade djur och till lidande är fågelindustrin betydligt värre än människor kan föreställa sig. Jonathan Safran Foer, som jag baserar den här serien om, skriver särskilt om fågelindustrin, eftersom den är så intensiv och grotesk.

Varje gång man äter kött, i synnerhet fågel, äter man antibiotika. Ett medel man annars enbart ska få utskrivet i reglerade mängder från en läkare. Det är farligt för människopopulationer att äta antibiotika, eftersom det är lätt hänt att det uppstår resistenta bakterier, att det blir verkningslöst och bakterierna farligare. Såsom fågelinfluensa.

I årtionden har läkare varnat för användningen av antibiotika och parallellt med detta har även anitbiotikaresistena bakterier ökat avsevärt. Bland broilers florerar E- coli-bakterier och campofylobacter av den enkla orsaken att djuren är så försvagade av levnadsvillkoren att de inte kan stå emot virus eller bakterier. Mestadels beror det på trängseln – djuren får inte röra sig. Det är här bland andra WHO och FAO, och många inom vårdsektorn, förväntar sig kommande pandemier, och en av huvudriskerna de angett är människans efterfråga på animaliskt protein.

Tillsammans med antibiotika i sjöar och vattendrag, trängseln i fabrikerna, det ständiga exporterandet av djur och kött är några av faktorerna som bidrar till att skapa kraftiga, transgena influensor, alltså sådana som sprids mellan olika arter. Medan fåglarna är de största smittohärdarna och spridarna är grisarna de mest mottagliga. Människorna hamnar mittemellan. Att arterna lever under trängsel och dåliga villkor hjälper inte. Tidigare varianter har varit svininfluensan, fågelinfluensan, Hong konginfluensan och spanska sjukan. Den sistnämnda visste man inte varifrån den kommit tills för några år sedan. Det visade sig att spanska sjukan härstammade ifrån fåglar. (Kan tilläggas att denna sjuka dödade mellan 24-50 miljoner människor på 24 veckor! De huvudsakliga offren var yngre vuxna med störst motståndskraft.) Helt förvånansvärt att svenska staten ville medicinera befolkningen i stort för några år sedan är det inte med tanke på att de är relaterade till varandra. Vad hade hänt om fågelinfluensan varit lika aktiv och farlig som spanska sjukan?

Här finns dessutom en länk till en artikelserie som beskriver hur djur med rinnande var, cancersvulster, skit och infektioner skickas ut till marknaden. Detta efter inspektionen. Tillsammans med antibiotikan som är totalt obligatorisk och de medicinella härdarna i sjöar, dammar och andra platser är inte förvånande att olika virus uppstår och sprider sig som eldsvådor över världen. Det är som om vi glömt att hygien är mer än bara handsprit.

Om du undrar rent generellt varför ditt fågelkött (liksom den där halvsladdriga, tunna eländiga skinkan) smakar ganska urvattnat beror det helt enkelt på att djuren är uppsvällda med saltlösningar, vatten och smakämnen.

I USA, skriver Jonathan, ligger personalomsättningen på mellan 100-150 % årligen. Antingen jobbar flyktingar, nykomna eller som nyblivna medborgare, här med minimilön och dåliga villkor, allt för att köttet ska bli billigt. I övrigt är villkoren och miljön så outhärdlig att farmerna göms undan, beläggs med absolut besöksförbud och människor orkar inte arbeta på platsen utan att drabbas av sjukdomar eller annan ohälsa.

Det kan tilläggas att i delar av Europa är förhållandena för både djur och människor bättre. Lagar och föreskrifter samt kontroller är bättre. Men det beror också på. För bara ett år sedan blev det tydligt att gris- och kobönder i olika delar av Sverige behandlade sina djur på ett väldigt dåligt sätt.

Men överlag handlar det om systemet i sig, statistiskt säkerställt av branschen hela tiden. Just nu lever upp till 21 miljarder fåglar såhär i USA, EU och Kina (med några miljarder till i Indien). För åttio år sedan fanns inga djurfabriker och amerikanerna åt 150 gånger mindre fågelkött än idag. Tänk vad det innebär när kineser, indier, indoneser och brasilianare övergår till samma siffror.

Annonser
Taggad ,

One thought on “Äta fågel (3)

  1. johanna skriver:

    Detta gjorde ju att jag fortfarande kan säga att kyckling är vidrigast. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: