Äta fisk (4)

Jonathan Safran Foer tar även upp den helt vansinniga fiskeindustrin. För er som läst, eller känner till, Isabella Lövin har nog en insikt i hur destruktiv fiskeindustrin kan vara.

För en gångs skull har jag tänkt att låta siffrorna tala mest och högst:

  • Idag finns 10 % av alla rovfiskar kvar i jämförelse med för 50-100 år sedan. De kommer vara helt utplånade innan seklet är slut.
  • Fiskelinor kan vara upp till 12 mil långa, dvs de kan sträckas från havsytan ut till rymden.
  • 1,4 miljarder krokar har agn med olika slags beten, så som fisk och bläckfisk.
  • Näten är upp till 5 mil långa.
  • Genom detta kan man utplåna hela populationer av fiskar på några minuter.
  • När du äter en tallrik med sushi är ”bifångsten” av din måltid egentligen 1,5 meter i diameter.
  • 80-90 % av all fångst i räktrålaren töms i havet igen, dött eller skadat.
  • När du äter tonfisk har det i regel krävts 145 andra arter  som död bifångst.
  • Bland bifångsten finns de i västerlandet omhuldade arterna delfiner och sjöhästar.

Ska jag fortsätta?

När Margaret Atwood skrev sin otroliga dystopi Oryx & Crake 2002 (släppt 2003) visste hon att delar av boken redan var verklighet, trots att hon förlagt den till en obestämd, näraliggande framtid, eftersom dystopier alltid utspelas i framtiden. I framtiden finns ingen fisk i haven. Istället äter människor syntetiska produkter med en liten andel fisk, kanske 10 %, eftersom den riktiga fisken är utplånad. Snart är vi där på riktigt. Visst, kan någon säga, finns det fisk och vissa populationer växer. Ja, beroende på att man låter ett område vara ifred, för annars finns det inte en chans att fiskpopulationer ska klara sig.

Fisken är även drabbad av miljögifter. Det kan handla om läkemedelsrester i vattendrag och sjöar eller stora utsläpp av gödsel och kemikalier i anslutning till fiskeodlingar. För i kölvattnet av stora utfiskning och systematiskt utplånande av fisk uppstår istället fiskodlingar. Vissa är små och anpassade till vattendragen eller sjöarna. Tyvärr är behovet av fisk stort och därmed uppfinner man de sedvanliga sätten att tjäna pengar och få större produktion: storskalig industri.

Jonathan diskuterar åter om varför vi människor behandlar vissa djur på ett sätt och andra på ett totalt motsatt sätt, varför vi äter vissa djur och vägrar äta andra. Fiskar betraktas ofta som dumma, korkade flockdjur utan intelligens eller förmåga att känna. Även fåglar brukar falla i samma kategori, såvida det inte är de ståtliga och vackra rovfåglarna, som vi i vanlig ordning uppskattar. Det om intelligens är dock totalt fel. Det finns allt färre bevis för att fiskar eller fåglar skulle vara dummare än andra djur. Snarare verkar det som om exempelvis olika fiskarter och fågelarter som råkor är betydligt mer intelligenta är våra husdjur, både vad gäller att lösa problem och samverka socialt i grupp.

Samtidigt finns det efterfrågan och möjligheter att fortsätta med djurindustri på alla plan, vilket kommer behandlas i nästa inlägg. Stay tuned!

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: