Åter till arbetet och tiden

För några dagar sedan kunde läsare av Dagens Nyheter se hur fyra riksdagsledamöter för Miljöpartiet de gröna kritisera partiets språkrör Gustav Fridolin samt slå fast vikten av generell arbetstidsförkortning. Under rubriken Kortare arbetstid inget Fridolin kan säga nej till flyttar delar av partiets interna debatt ut i hetluften, som bland annat handlar om språkrörens roll i partiet, samt frågan om generell arbetstidsförkortning. Båda två viktiga frågor sett ur partiets synvinkel. Som bakgrund finns bland annat ett inslag i SVT Aktuellt, där Fridolin uttalar sig mot generell arbetstidsförkortning, till förmån för arbetstidsförkortning för ex. småbarnsförälder.

Fridolin uppfattning är förhållandevis tydlig som jag tolkar den. Generell arbetstidsförkortning är ingenting han anser är rätt att driva. Men vad han anser behöver ej spela någon roll, om man tar interndemokrati på allvar, följer kongressbeslut samt det eventuella utfall ur det ”rådsslag om tiden” som pågår för fulla muggar. Detta rådsslag är den öppna process där tid och arbete diskuteras, och i Karlstad innehöll bland annat arbetslivsforskare, fackföreningen Kommunal och Miljöpartister. Jag deltog personligen och fann det väldigt positivt och inspirerande, samt skrev några rader om när det ägde rum i Karlstad. Alldeles oavsett de olika åsikter som Miljöpartiet rymmer kring just tiden och arbetet, är jag nog benägen att hålla med om att reaktionerna som bland annat Valter Mutt m.fl för fram mot Fridolin är att betraktas som ett friskhetstecken.

Avslutningsvis vill jag lägga till att  det som kallas för generell arbetstidsförkortning inte behöver stå i motsats till att arbeta eller kämpa för delreformer som möjlighet för människor att gå ner i arbetstid vid särskilda skeenden i livet. Detta som exempelvis kan vara sänkt arbetstid för småbarnsföräldrar – det ena kan ju vara ett steg mot det andra.  Det senare kan vara enklare att uppnå, jag anser hur som helst att allmän arbetstidsförkortning vore väldigt positivt.

Läs gärna även:

Kortare arbetstid ett logiskt steg av Carl Schlyter (MP) och Gudrun Schyman (F!)

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “Åter till arbetet och tiden

  1. Olof Olsson skriver:

    Jag har ju varit starkt kritisk till Fridolins utspel, men om man ska se det positivt har det onekligen satt fart på diskussionen. Jag hoppas det leder till att vi med klar och tydlig röst driver på för kortare arbetstid.

  2. Robert Halvarsson skriver:

    Olof:

    Jag delar din uppfattning till hundra procent. Arbetstidsförkortning behöver utvecklas till att bli en levande fråga. Är väldigt glad att ex. Carl Schlyter, Valter Mutt med flera aktivt går ut och förespråkar detta.

  3. […] då? Jo, jag har skrivit om partiets något kluvna förhållningssätt bland annat här. Å ena sidan, arbetstidsförkortning är en traditionell grön fråga, ett rådsslag pågår nu om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: