En modern vänster för kortare arbetsdagar

Birger Schlaug skrev nyss om det att det nu är Vänsterpartiet som är det parti som även på ledningsnivå konsekvent står upp för arbetstidsförkortning med anledning av miljön. Det uttalandet kan verka konstigt, men inte för oss som följt Schlaug och de gröna som principfast står upp för kortare arbetsdagar och ifrågasätter tillväxten.

Att Schlaug fäller detta omdöme har givetvis mycket med att vänsterns 39:e kongress gått av stapeln. Om den kongressen finns det mycket att säga, och skriva. Att Jonas Sjöstedt är villig att stå upp för sex timmars arbetsdag är tydligt. Något som glädjer denna bloggskribent mycket, i och med att det ytterligare lägger tyngd kring frågan.

Miljöpartiet då? Jo, jag har skrivit om partiets något kluvna förhållningssätt bland annat här. Å ena sidan, arbetstidsförkortning är en traditionell grön fråga, ett rådsslag pågår nu om makten över tiden som ännu ej är avslutat, och en rad väldigt engagerade miljöpartister som driver det hela. Å andra sidan, en svaghet inom partiets ledning som verkar komma till uttryck i att man vaggas in rådande borgerliga samhällstrender. Exemplifierat genom Gustav Fridolins ambivalens inför arbetstidsförkortning till sin helhet.

Det hade varit enklare om det enbart handlade om ”kappan-efter vindenmentalitet” som finns hos ett fåtal individer, men snarare har partiets toppar liksom andra samhällskrafter frivilligt eller tämligen ofrivilligt drivits med i det misslyckade  sociala experiment som förespråkats av ny-liberaler i ledande samhällsställning.

Om detta experiment som den klassiska socialdemokratins grand old man Göran Greider summerar för Aftonbladet.

Åter då till Schlaug:

”Kanske är det Vänstern som nu är det parti som häller konkretioner i den spann som Miljöpartiet, när tiden ännu inte var mogen för budskapet, fyllde med konkretion: att ett socialt hållbart samhälle är förutsättning för ett ekologiskt hållbart samhälle, som i sin tur är förutsättning för ett demokratiskt hållbart samhälle.”

Om Vänsterpartiets nya väg leder till att deras förhoppning om att vara ett rörelse-parti infrias, kommer den politiska kartan ofrånkomligt att målas om. Det återstår att se hur Miljöpartiet som helhet väljer att förhålla sig till detta. I kontrast till ovan nämnda pessimism kan nämnas att flera miljöpartister aktivt bildar opinion för arbetstidsförkortning, som senast i denna artikel – där en partimässig fyrklöver bildas.

Där står vänstern och gröna (oftast) tillsammans, och i min värld finns det all anledning till fördjupad dialog dem emellan, och alla parter som har makten över tiden i sin fokus.

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

2 thoughts on “En modern vänster för kortare arbetsdagar

 1. ulla Brodow skriver:

  Mycket bra och intressant, Robert. Fridolin bör ställas mot väggen och göras medveten om alla de argument som faktiskt finns för en generell arbetstidsförkortning. Hans uttalande här om sistens måste ha varit ren tanklöshet eler missuppfattning av frågan. Till alla de goda argument som du anför, kan läggas Göran Greiders i Sverker Olofssons sista debattprogtram på Svt. Det var tal om hälsan och att svenska folket håller på att tappa kontrollen över vad vi åter.. Vi måste få mera tid att stressa av och bl annat motionera, sa Göran Greider. Men det säger du också indirekt.

  • Robert Halvarsson skriver:

   Tack för dina snälla ord Ulla. Valter Mutt m.fl gjorde faktiskt detta, alltså konfronterade Fridolins uttalanden i DN debatt häromsistens. Fridolin vet bäst om vilka hans egna åsikter är, och vilket sätt de förhåller sig till partiet i vilket han redan nu är ett populärt språkrör för.

   Givetvis hoppas jag att det handlar om tanklöshet, men det finns enbart ett sätt som jag och alla andra kan få reda på det. Och det sker i det fallet han förtydligar sin position just i egenskap av språkrör och inte som privatperson, själv eller tillsammans med Åsa Romson.

   I fallet med hans uppträdande på SVT var det otydligt om det skedde som (privat) politiker eller som språkrör. Men att han representerar partiet i fråga om arbetstidsförkortning tycker jag borde anses självklart, och om det är så att det var ett uttryck för en språkrörshållning anser jag att det tyvärr är ett utslag för en svag demokratisk inställning till det egna partiets ställningstaganden. Detta är min egen åsikt då, förstås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: