Respekten för musiken: Vangelis via Al Jazeera

I sin första intervju på över 20 års tid, ger den grekiske kompositören bakom musik till filmer som Blade Runner och L’Apocalypse des Animaux sin syn på musikindustrin och världens utmaningar. Evangelos (Vangelis) Odysseas Papathanassiou möter Tony Harris, där den senare intervjuar den förra för Al Jazeera english, som återigen visar varför kanalen är något att räkna med. Harris och Papathanassiou befinner sig dock på olika våglängder i diskussionen, Vangelis behärskar engelskan dugligt även om det märks att det inte är hans modersmål, men trots vissa språkmässiga hinder är och förblir fortfarande intressant.

Resultatet är nyktert, kritisk till skivindustrin till såväl som den sociala utvecklingen. Enligt Papathanassiou är ett grundläggande problem att världen investerar i kaos och inte i skönhet. Något som för vissa tittare kanske kan uppfattas som lite flummigt, men jag misstänker att de begreppen har särskilda betydelser för honom. Han tillskriver även naturen sin musikaliska skicklighet och menar att livet i sig är musik. Han anlägger ett icke-mekaniskt och med största sannolikhet meta-fysiskt perspektiv. Och vare sig man delar Papathanassious uppfattning om musikens karaktär (att musik är liv!) – är det minst sagt intressant att ta del av.

”Att dela med sig är väldigt viktigt, men jag vill inte tränga mig på.”

Idéhistoriskt kan han nog anses finnas nära en sorts historiskt förankrad kapitalismkritik som fokuserar på den värdeförlust som skapas när det moderna samhället accelererar och därigenom förstör äldre verkligheter. En hållning som möjligtvis kan kallas för konservativ men som i övrigt är svår att stoppa i fack. Men han är inte ointresserad av sin nutid, tydligen stödjer han den arabiska våren, och skulle säkert ha kunnat tala om den grekiska situationen. Harris väljer dock att istället lägga kraft och energi på att försöka få Vangelis att erkänna att han trots allt kommer att släppa en skiva i en inte alltför avlägsen framtid. Jag kan i och för sig inte klandra honom.

”I min ungdom trodde jag att jag skulle kunna göra mer genom att bli framgångsrik, men det kan du inte göra. (…) Du har musiken och så har du komponerandet, vilken kraft driver vad? Om musiken driver kompositören så blir resultatet ärligt och hälsosamt. Om kompositören driver musiken blir resultatet oärligt och till skivindustri.”

Annonser
Taggad , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: