Kollapsens tidevarv

UR Play:s utmärkta ”En bok – en författare” låter Birger Schlaug intervjua David Jonstad, den senare aktuell med sin bok Kollaps. Se det här. Bokens titel bör i det här sammanhanget förstås som ett samhälles övergång till en lägre nivå av komplexitet, något som alltid associeras med närmast apokalyptiska visioner, men som istället kan vara en rätt långsam process och därmed svår att tidsbestämma.

Jonstad går in på tidsfrågan i Klimatmagasinet Effekt och på hans egen blogg – alla verkar nämligen vilja ha ett datum. Verkligheten är dock aldrig riktigt så enkel, vilket vi väl får vara tacksamma för. Denna Kollaps anses vara något som vi kan märka i form av en rad olika kriser. I förgrunden står enligt Jonstad dock tre kriser. Nämligen Energi, Klimat och Ekonomi. Dessa hänger naturligtvis ihop.

Men människan är anpassningsbar, vilket är en hoppfull insikt. När exempelvis bilindustrierna försvinner finner man andra sätt att leva på, som i Detroit – där naturen har reclaimat delar av staden och människor har startat lokala odlingar och kooperativ i form av stadsjordbruk. Något som verkar ha inneburit att även kritiker av Kollaps, som tidningen VI:s recensent Alexander Skantze nödgas tillstå att det finns en hoppfull underton i boken. I stora drag verkar dock personer som tenderar att avfärda miljöfrågor också verka föredra att dissa Jonstad som fanbärare för undergångsromantik. Detta under tiden som andra, som inom delar av miljörörelsen säkerligen kan tycka det är jobbigt att bli kritiserade av Jonstad som tycker att de har tenderat att skönmåla de problem som människan ställs inför.

För övrigt äger undertecknad Kollaps och hoppas att återkomma till den i denna blogg.

Läs om Kollaps på Crude oil, Osunt, Svenska dagbladet, Supermiljöbloggen och Cogito.

Märkt , , , , , , , , ,

En tanke på “Kollapsens tidevarv

  1. […] Om boken i en mängd media, t ex i TV4 , P4, P3, P1 kulturadion Nya Vågen (ljud -humanekologen Kenneth Hermele och filosofen Jeanette Emt kommentar David Jonstads bok 32 minuter in i programmet), P1 Människor och tro (ljud-kvartssamtal med David Jonstad). En bloggrecension. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: