Starka känslor för skogen

”Någon andemakt, någon hemlig makt
har i trädets gömda rötter sin vilja lagt.”

– Karin Boye

Till min stora glädje har den väntade nya artikelserien av Maciej Zarembas kommit att handla om skogen. Skogen vi ärvde, men också kom att avverka och betrakta som enbart medel för trä, papp och pappersprodukter. Nu kan läsare av Dagens Nyheter se fram emot en rad artiklar på temat, som förhoppningsvis blir lika läsvärda som de om vuxenmobbning, som samma skribent författade för en tid sedan.

Timingen är det heller inget fel på, nästan samtidigt som Uppdrag Granskning (UG) avslöjar att IKEA bidrar till avverkning av rysk urskog, innehåller Zarembas första del en betraktelse över hur människor i värmländska Storfors förlorade ”sin skog” till avverkning. I en sorgsen, känslosam och samtidigt närmast ilsken ton – binds kulturvärlden samman med livsvärlden. Långt främmande från det moderna politiska projektets syn på liv som värdefullt enbart i den mån den går att förvandla något strikt ekonomiskt.

Alltifrån att Gamla testamentet pratar om Livets träd (som ju är både judisk, kristen och islamsk myt), har vi vår fornnordiska Yggdrasil, som skvallrar om människans historiska vördnad av trädet. En vördnad som Zaremba verkar dela. Redan utifrån den känslosamma inledningen, misstänker jag att dock att han redan nu kan räkna in några ytterligare fiender i vårt förråade svenska debattklimat – där vi stämplar våra motståndare med både det ena och det andra. Men kanske kan hans rätt vemodigt konservativa slagsida, som vänder sig mot rovdriftskultur, också skapa resonans över bredare kretsar som vänder sig mot vad det politiska fältet anser rätt och förnuftigt idag.

För den som känner främlingskap inför en sådan hållning finns dock fortfarande anledning att bryta med det tänkande som associeras med skog som icke-liv. För vad riskerar att bli de långsiktiga konsekvenserna av ett utarmande av biologisk mångfald och skogsmångfald? När skogarna är ersatta med snabbväxande gran, vad lämnar vi kvar för morgondagens generationer? Frågeställningen är viktig, men bortom apatin finns det värden kvar som förtjänar att försvaras. Därför kan jag bara hoppas att vi bara sett början när föreningarna Skydda skogen och Fältbiologerna tillsammans demonstrerade mot IKEA. ”Lågt pris till vilket pris som helst” skrev de på sina banderoller. Det är inte särskilt troligt att människor vill ha det så, när allting kommer till kritan.

De tre ödesgudomarna Urðr, Verðandi, and Skuld vid foten av Yggdrasil

Se gärna även:

Skydda skogen

Jordens Vänner lämnar FSC

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Starka känslor för skogen

  1. anita skriver:

    Intressant! Och vackert Boye-citat!

    Petmaja kan inte låta bli: YggDrasil – bara ett s . . . Förlåt – yrkesskada 🙂

  2. Robert Halvarsson skriver:

    Tack för både snälla ord och yrkesskadeuttryck. Med din hjälp ska nu allt vara mer i sin ordning. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: