Hornborg, Jünger och privatbilismen

Den som blickar mot arbetsprocessen som sker hos en enskild maskin samt jämför detta med hantverk och ser en tidssparare gör det hela enkelt for sig. Försåtligt enkelt. Tidssparande och effektivisering sker möjligtvis i kontrast till manuellt arbete eller hantverk, men vi har för vana att aldrig ta i beaktande den den långa kedja av arbetsintensiv produktion som skapat maskinen och den tid det tar att intjäna de pengar som krävs för att ha råd med den.

Därför: Att jämföra en maskin mot ett hantverk kan bara göras om hela kedjan av arbete, både det som innebär att ”skapa och att köpa” räknas in i jämförelsen.

I Georg Friedrich Jüngers Die Perfektion der Technik låter det på engelska som följer:

”A threshing machine does the work more quickly and more smoothly than the peasant who beats his grain with a flail. But such comparisons are childish and an insult to intelligence.” – Sid 7, kap The delusion of the saving of labor.

Uträkningar som försöker ta hänsyn till den individuella ekonomiska kostnaden vid exempelvis biltransport finns dock numera, kolla in Tidstjuven bilen hos Effekt magasin. Här räknas tiden det tar att ha råd att åka in i tiden det tar att köra. Alltså den tid som krävs av dig som konsumtionsindivid, vilket inte tar in hela den kedja av övrig tidsanvändning som finns knuten till bilismen. Trots detta är det givetvis ett stort steg framåt att en sådan jämförelse skapas, då det illustrerar hela problematiken detta blogginlägg vill föra fram.

Bakom uträkningen står Jonas Åkerman på KTH, en eloge till honom.

Hos humanekologen Alf Hornborg låter det så här, i Maskinen är vår tids fetisch:

Annonser
Taggad , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: