Humor i högkonjunktur

Max Gustafsson är serietecknare, en duktig sådan. För några dagar sedan ramlade jag över en av hans teckningar på Supermiljöbloggen, och sen såg jag den vid hans egna blogg här. Jag frågade honom om han ville bidra med denna serie till Resilienta reflexioner, det var inget problem berättade Max. Det tackar vi för.

Ekonomiskt system vs Ekosystem 100-0

Det kan vara bra att försöka ha lite humor i eländestänkandet, som präglar vårt samhälle. Jag tycker också just denna seriestrip är särskilt klockren, för den sätter fingret på både konflikten mellan ekonomi och ekologi, samt den tragedi som ligger begravd i det faktum att lågkonjunktur historiskt har varit bättre än högkonjunktur, för miljön alltså.

I lågkonjunkturen riskerar hjulen snurra allt långsammare, arbetslösheten ökar och därmed minskar mängden resursintensiv lönearbete. Tillväxten bromsar in – något som en regering som den vi har i Sverige, och de flesta andra i väst, ser som sitt uppdrag att stävja och vända. Stater tenderar därför att injicera därför nytt kapital i tecken på kris, i dagsläget verkar detta bli som lån från exempelvis europeiska centralbanken (ECB) till privata banker, som sedan flödar ut i ekonomin.

Men denna kur har bortsett från sina ekonomiska konsekvenser (socialisering av ekonomiska förluster), historiskt visat sig vara något av ett gift, då exploateringen av miljö genom utvinnande av resurser givetvis stegras i en ekonomi som desperat kämpar för att hela tiden gå för högtryck. Vill man spetsa till det hela, kan man göra som denna skribent och hurra för ekonomins tillbakagång. Själv nöjer jag mig med att konstatera, likt Anders Wijkman, att vi befinner oss i något av en rävsax.

Vi andra kan åtminstone med hjälp av sådana som Max skratta åt eländet. Och förresten: Glad midsommar!

Annonser
Taggad , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Humor i högkonjunktur

 1. Josef Boberg skriver:

  Humor är LivsNödvändigt – och ekonomin ”frisknar” nog till i slutet av 2012 – som jag ser det.

  • Robert Halvarsson skriver:

   Det är en from förhoppning. Det verkar dock som om att den ekonomiska krisen i sig självt hitintills tyvärr inte förmår dagens ledare att vända bort från sin chicken-race mot miljömässiga tak eller stup.

 2. Hittade hit av en slump och den här sidan, plus länkarna, var ju fynd!

  • Robert Halvarsson skriver:

   Ord som dina uppskattas otroligt mycket, tackar så mycket för dem. Slumpen kan leda oss till intressanta fynd, inte sant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: