”Den som får träff blir kung!”

Som en av de mest kända diktarna under Roms tid var Quintus Horatius Flaccus (65 f.Kr. – 8 e.Kr.) så gott som okänd för egen del. Genom en vandring i det lokala antikvariatet uppenbarade sig dock två skrifter, utgivna på Forumbiblioteket, i ett billigt tryck med sprättat papper och pappersryggar. Båda introducerade och översatta av Ebbe Linde. I ett stycke som står att finna i Epistlar och sista dikter, kan man hitta en synnerligen träffande beskrivning.

Den visar på både Horatius samhällssyn samt är också en lekfull kritik av den romerska borgerligheten. Pengar underställs äran och dygden, såsom kan anses vara traditionsenligt i europeisk idéhistoria, men vad som större än så ifrågasätts hela den romerska samhällsformationen – på ett sällsynt underhållande sätt.

Håll till godo:

”Silver är ringa mot guld, så är guld ringa mot äran, äran ringa mot dygd, fast Janus*, ävlandets herre, synes predika från skyn: ‘O borgare, borgare! Pengar! Dygden i andra hand!’ – det är så han fattas av många, unga som åldriga barn, så gnolar de med, där de bär sin griffeltavla på arm och de eviga räknetabeller. Duglighet, vett kan du ha, flink tunga, trohet och heder- fattas de futtiga sex, sjutusen i lagstadgade summan, är du plebej** och har alls ingen rätt till senat eller säten. Hur mycket ädlare då skolgossarnas lekar på rasten: ‘Den som får träff blir kung!’

Frimärke, Posta Romana, 1963.

* Romersk sol och ljusgud. Avbildades med två ansikten, ett som guden ansågs kunna blicka in i framtiden med, och ett riktat mot det förflutna.

** Fria romerska medborgare som dock saknade möjlighet som politisk klass att ställa upp i val. ”(P)erson tillhörande de fattigare samhällslagren”, enligt Svenska Akademien. SAOB, 1953.

Annonser
Taggad , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: