Journalister om politiker

Läser några recensioner om böcker om socialdemokrater samt reportage om Miljöpartiet i Fokus. Och jag slås av hur lite journalister egentligen kan om politik.

I bokrecensionerna handlar det om att ingen författare/journalist lyckats skriva riktigt väl om varken Margot Wallströms, Mona Sahlins eller det socialdemokratiska partiets politiska gärning, tankar eller vilja. Recensenten, och jag vet fler som säger samma sak, är besviken på att bara personerna synliggörs, men sällan politiken. Det påminner om när Malou von Siwers för många år sedan träffade Aung San Suu Kyi och inte diskuterade politik över huvud taget, utan enbart kärlek, personliga problem och familj. Trots att syftet inte var att diskutera det senare.

I reportaget läser jag om hur strider sliter isär Miljöpartiet apropå det nya utkastet till partiprogram, skuggbudgeten och åsiktsskillnader om partiledningen. Allting blåses upp och blir jättestort. Som om Miljöpartiet inte haft åsiktsskillnader eller skilda åsikter på Dagens Nyheters debattsidor förut. Läs Per Gahrtons bok om Miljöpartiet för att få en ordentlig blick i hur partiet fungerar.

I grund och botten tror jag det är väldigt enkelt: journalister överlag förstår inte politik. De tror det. Men nej. Påfallande likt sportjournalister som uttalar sig och kräver svar från idrottsstjärnor eller musikrecensenter som sågar andras alster, men aldrig kunnat prestera själva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: