Till fråga om Kronoparken centrum

RR välkomnar, trots att bloggen befinner sig i ett mer eller mindre avsomnat tillstånd, Anne Geddes Shalit som gästskribent. Hon har valt att skriva om där hon bor, stadsdelen Kronoparken i Karlstad.

KronoparkskyrkanKronoparkskyrkan. Inte i centrum, men nära. Foto: i99pema, använd i enlighet med creative commons, (CC BY-SA 3.0) Wikimedia Commons

Vad roligt att en död hand har tagits från Kronoparkens Centrum och att äntligen kommer det att ske saker!

Några spontana reaktioner:

Flera lägenheter – bra förstås.

Höghus ovanför All Världens Mat ­­– 11 våningar

”Ett högre hus kan ge en bra karaktär till centrum” tycker Ciabs VD Peter Carlzon. Jag är rädd att höghuset om det byggs ska skymma Vattentornet! Det blåa tornet är det som säger ”Kronoparken”, när man ser höjden från längre håll. En kub bredvid eller framför blir inte rolig.

Kunde ni inte bygga några våningar ovanför Coop i stället? Blir det dyrare att göra så? Bra mycket mysigare och ger mer karaktär till torget än en stor höghus tycker jag.

Men i både fallen: Var är det tänkt att barnen som bor i där ska leka? Jämför med hur tryggt det är i gårdarna i S: Kronoparken.

Studenthuset som ligger på södra sidan torget är som en borg som vänder en blank otrevlig vägg mot torget. Gör inte om det! Under det så kallade ”Kronoparkslyftet” för många år sedan var det tänkt att ha biblioteket där och pensionärslägenheter vända mot torget ovanför. Det vore bra om lägenheterna i huset ovanför All Världens Mat vore vända mot torget. De boende kan ha ett öga på sina barn om de är på torget och titta på livet som passerar.

Gallerifrågan

Jag är lite tveksam till ett galleri. Jag tänker på Arkaden som står halvtom. Och galleriet mellan Herrgårdsgatan och Norra Strandgatan finns inte längre, det fick ändra karaktär.

Ett av Carlzons mål är ”mer liv på torget”. Det vill vi alla! Hur ska det gå? Ett galleri brukar vara ganska instängt och tråkigt. Kan det vara öppet vid flera punkter med butiker, café(er) som vänder sig utåt mot torget? Så man kan vara inomhus på vintern men ut i solen på sommaren? Är det möjligt? Utnyttja den fantastiska solväggen som utgörs av Coops och Kronkursen (”Solareturenfastighetens” väggar! Uteservering är ofta möjligt från början av mars! Väggen är en mötesplats: se hur folk utnyttjar väggen, de sitter eller står och samtalar länge i det gynnsamt lokalklimat.

En passant: vi har flera bra lunchrestauranger i Kronoparken, två åtminstone öppna på kvällen, men ingenstans där man kan ta en öl eller ett glas vin.

Vad planeras för den solfattiga, blåsiga och kalla gränden mellan Konsum och Kronokursen?

Text: Anne Geddes Shalit

Texten har tidigare varit införd som insändare i Värmlands Folkblad. CIAB är ett värmländskt fastighetsbolag, som har investerat i Kronoparken och planerar att bland annat bygga fler studentlägenheter. Nyligen förvärvade de  tomträtterna Kronojuvelen 1 och Kronokolonin 1.

Märkt , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: